ایرانیان جهان

آخرين مطالب

راهبرد امام در برابر کارتر و تغییر معادلات جهان ایالات متحده آمریکا

راهبرد امام در برابر کارتر و تغییر معادلات جهان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تنش‌های دولت کارتر با ایران با هدف محدود کردن حضور کارتر در کاخ سفید به یک دوره واحد بوده است. اما آیا حقیقت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید چند موضوع را درنظر داشته باشیم: اول از همه، کارتر یکی از معدود رؤسای جمهور ایالات‌متحده با ایمان باپتیست بود. به‌عنوان یک مسیحی وفادار، سیاست خارجی او مشابه اعضای حزب دموکرات بود که مدعی حمایت از حقوق بشر هستند و بنابراین یک سیاست خارجی ساختاریافته بود.
اما بحرانی که پس از تسخیر «لانه جاسوسی» - نه فقط به‌طور خاص در روابط دو کشور و ساختار داخلی آمریکا نیز اثر مهمی بر جای گذاشت، بلکه در نظم جهانی به‌طور کلی نیز تأثیرات شگرفی داشت. ایالات متحده برای محکوم کردن تسخیر لانه جاسوسی به دیوان بین‌المللی دادگستری و شورای امنیت سازمان ملل مراجعه کرد. بلافاصله با درهای بسته رو‌به‌رو شد زیرا شوروی قطعنامه شورای امنیت را وتو کرد تا خود را به دولت جدید و انقلابی ایران نزدیک نشان دهد.دولت کارتر نتوانست بحران را حل کند و مذاکرات بین دو کشور در سال1981در الجزایر به پایان رسید. دولت انقلاب با تجربه ده‌ها سال مداخله مستقیم و غیرمستقیم آمریکا، از مداخله جدید آمریکا در امور داخلی خود مانند کودتای 28مرداد که منجر به برکناری دولت مصدق شد، نگران بود. 
بنابراین در جریان مذاکرات، طرف ایرانی اصرار داشت آمریکایی‌ها متعهد شوند در امور ایران دخالت نکنند و با توجه به حساسیت مسائل باقی‌مانده بین دو پایتخت، «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» برای کاهش تنش‌ها در لاهه هلند تأسیس شد. سرانجام به‌دنبال توافق الجزایر، کارکنان دیپلماتیک و کنسولی آمریکا به خانه بازگشتند اما در این میان ساکنان کاخ سفید تغییر کرده بودند.
کارتر که رئیس‌جمهوری با تحصیلات باپتیست و سیاست‌های مذهبی قوی بود، نتوانست این آموزه‌ها را در سیاست خارجی جاری کند. در آن سوی جبهه، رهبر جمهوری اسلامی ایران که در مرحله نخست از شخصیتی مذهبی برخوردار بود، به لطف رفتار سیاسی سنجیده متخذه، توانست ایران را از بحران خارج کند و کارتر را از کسب آرای آمریکایی‌ها برای دور دوم بازدارد.
این راهبرد تعیین‌کننده از سوی امام خمینی بود که برای همیشه اثر خود را بر روابط ایران و آمریکا گذاشت و همچنین به یک مجموعه از تحولات مهم و تا حدودی شگرف جهانی منجر شد. در دوره دوقطبی جنگ سرد که در آن جهان بین کشورهای تحت سلطه شوروی و کشورهای تحت کنترل سرمایه‌داری تقسیم شده بود، برای اولین‌بار کلمه مستقلی شنیده شد که نه با شرق و نه با غرب ارتباطی نداشت. امام نشان داد که می‌توان بدون عضویت در یکی از دو بلوک شرق یا غرب، مستقل بود.در واقع شوروی پس از آن وتو منتظر دست دادن تهران بود و فکر می‌کرد به لطف رفتار ضدآمریکایی خود، دولت جدید ایران به آغوش مسکو خواهد افتاد. اما ایران نشان داد که مستقل است و به روشنی به جهانیان فهماند که به کمونیسم یا سرمایه‌‌داری وابسته نیست. متعاقبا در اقدامی که بوی انتقام می‌داد، شوروی از حمله صدام به ایران حمایت کرد: تجاوزی که منجر به جنگ هشت ساله شد و تمام دنیای استکبار را علیه ایران انقلابی متحد ساخت.
دومین موفقیت مهم برای جبهه انقلاب مربوط به شکست کارتر در برابر یک سیاستمدار ناشناخته با سابقه بازیگری در سینما بود: رونالد ریگان که بدون توجه به فشارهای دولت در سایه، تماما خود را وقف مبارزه با دشمن شرق کرد. ریگان با راهبرد جدیدی وارد کاخ سفید شد. او سعی کرد اتحادی ایجاد کند تا صادرات فناوری و غلات به اتحاد جماهیر شوروی را محدود کند. 
او عملیات روانی و رسانه‌ای گسترده‌ای علیه اتحاد جماهیر شوروی انجام داد و آن را به‌عنوان یک امپراتوری شیطانی به افکار عمومی قبولاند. بودجه هنگفتی را به جنگ ستارگان و کمپین نظامی آمریکا اختصاص داد، شوروی را به‌ناچار سمت مسابقه تسلیحاتی سوق داد. ولی واشنگتن به لطف منابع اقتصادی متحدان استراتژیک خود، توانست بخش بزرگی از ماجراجویی‌های آمریکا را پوشش دهد. روس‌ها اما از این مزیت بی‌بهره بودند. ریگان مثلثی ایجاد کرده بود - محدودیت‌های صادراتی، عملیات روانی و رسانه‌ای، مسابقه تسلیحاتی - تا روس‌ها را که تصمیم گرفته بودند برای حمایت از دولت کابل وارد افغانستان شوند و در باتلاق گرفتار شده بودند‌، تحت فشارقرار دهد. طولی نکشید که این راهبرد جواب داد و صدای شکستن امپراتوری سرخ شنیده شد و فروپاشی شوروی اتفاق افتاد.به نظر می‌رسید استراتژی سیاسی جمهوری اسلامی ایران که در انتخاب نشدن مجدد کارتر به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا بی‌تاثیر نبود، به دگرگونی دوقطبی جهان پایان داد؛ رویدادی که در صورت پیروزی مجدد کارتر هرگز اتفاق نمی‌افتاد.در سال‌های بعدنیز همواره ایران در حال ایفای نقش مثبت خود در تحولات منطقه و جهانی بوده و این نقش تاریخی بار دیگر در سال‌های اخیر در جریان مبارزه با داعش تکرار شد: راهبرد مقام معظم رهبری نقش بسزایی در جنگ با تروریسم داعش داشت.هیچ کشوری نمی‌تواند سهم مهم ایران را در مبارزه با تروریسم داعش نادیده بگیرد. دنیای سیاسی نیز نمی‌تواند نقش مهم سردار سلیمانی را که پنج سال پیش در عراق به دست آمریکایی‌ها به شهادت رسید، در این مبارزه فراموش کند. نقش و رسالت تاریخی تهران، تضمین ثبات و امنیت غرب آسیا و شمال آفریقا و ملت‌های حاضر در این پهنه گیتی است؛ نقشی که ضامن صلح و امنیت است و باید توسط سایر کشورها و بازیگران، محترم شمرده شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1319970/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاورمیانه را به آتش می کشم

آمریکا بهانه واهی اشغال سوریه را تکرار کرد

تجاوز دوباره آمریکا و انگلیس به شمال و غرب یمن

عراق: سفر السودانی به ایران مهم و سرنوشت ساز بود

عجیب اما واقعی| انتشار یک ویدئو توسط ترامپ درباره جنگ بین ایران و آمریکا!

ویروسی جدید در راه پاندمی جهانی؟!

ناگفته‌های قانون منع حجاب رضاخانی

ادعای پنتاگون درباره بمباران فرماندهی مرکزی حوثی‌ها

یمنی‌ ها هرگز تسلیم نمی‌شوند

میلیاردر حامی ترامپ جاستین تردو را دختر خطاب کرد!

ادعای آمریکا درباره تلاش برای رسیدگی به نگرانی‌های ترکیه در سوریه

تاتنهام 1-0 لیورپول: شکست جذاب‌ترین تیم اروپا

نظر سازمان جهانی بهداشت درباره شیوع ویروس در چینی

مهاجرت جوانان سلسله و دلفان به شهرهای دیگر؛ طرح بزرگ اقتصادی نداریم

آخرین خبر از شیوع HMPV در چین

اولین چراغ سبز ترامپ به ایران!/ «ایلان ماسک» نخست وزیر کانادا را «دختر» خطاب کرد/ امضای سند همکاری راهبردی عمان و ایران

گزارش وزارت خارجه آمریکا از مذاکره با دولت موقت سوریه

روایت پزشکیان از دغدغه‌های مهم ایران و عراق

چه بازیکنانی بیشترین دستمزد را در تاتنهام دریافت می‌کنند؟

هشدار درباره رکود سنگین 5ساله/کسب و کارها استخدام نمی‌کنند

نخست وزیر عراق به زیارت حرم امام رضا (ع) رفت + عکس

وحدت و پیروی از اهل بیت کلید مقابله با تهدیدات دشمنان در منطقه است

میلیاردر معروف فرانسه را بهم ریخت

همه آنچه درباره ویروس جدید چینی باید بدانید

حق با «دونالد ترامپ» است؛ کانال پاناما باید به آمریکا بازگردانده شود!

حمایت آمریکا از تشکیل دولت فراگیر در سوریه

نخست‌وزیر عراق به زیارت حرم امام رضا(ع) رفت

کارگردان اصلی وحدت استراتژیک میان ایران و عراق شهید سلیمانی بود

دکتر سریع القلم برای عدم قبول واقعیت‌­‌ها 30 دلیل بیان می‌کند

پزشکیان آمادگی تهران را برای ارائه کمک‌های انسان‌دوستانه به پکن اعلام کرد

واکنش تند اروپا به اظهارات ترامپ درباره گرینلند

اسپانیا هم به دخالت‌های «ماسک» در اتحادیه اروپا حمله کرد

نگاهی به سفر نخست‌وزیر عراق به تهران

روایت سخنگوی دولت عراق درباره سفر السودانی به تهران

اجرای صحیح قانون تامین مالی تولید و زیرساخت نقش مهمی در رشد اقتصادی 8 درصدی دارد

حضور چشمگیر فعالان اقتصادی و مدیران شرکت‌های بزرگ تولیدی در غرفه اکسین در نمایشگاه ملی فولاد ایران در برج میلاد/ تلاش فولاد اکسین خوزستان برای تحقق رشد تولید

توزیع 991 میلیارد اعتبار در بخش صنعت لرستان

تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی مستلزم اجرای برنامه هفتم توسعه؛ از رفع موانع تولید تا ارتقای بهره وری

هراس ریاض از دومینوی مخاطره‌انگیز

ضرورت توجه به پروژه‌های مولدسازی برای رشد اقتصادی منطقه 6 اصفهان

کشاورزی و گردشگری 2 بال توسعه روانسر هستند

دولت برای بورس تصمیم جدید گرفت: بورس از مالیات بر سوداگری معاف شد

واکنش اتحادیه عرب به نقشه جعلی رژیم صهیونیستی

اتحادیه عرب: نقشه جعلی، بازتابی از نیات افراطی اسرائیل است

فرانسه «ایلان ماسک» را به بستن شبکه «ایکس» در اروپا تهدید کرد

صعود حزب افراطی آلمان در آستانه انتخابات پارلمانی

محرومیت مضحک در فوتبال اروپا؛ خشم بارسا با حکم وینیسیوس + عکس

اسپانیا ایلان ماسک را به خاطر «بازگشت فاشیسم» به اروپا مقصر دانست

تسلیت مسعود پزشکیان در پی زلزله در چین

پیام پزشکیان به مردم چین